GEN-I planira započeti izgradnju svoje prve solarne elektrane većih razmjera

GEN-I će projektom u Sjevernoj Makedoniji značajno proširiti svoj portfelj vezan uz obnovljivu energiju, na taj način postavljajući temelje za zelenu transformaciju u regiji.

Slika 1: (s lijeve strane) dr. Igor Koprivnikar, član uprave tvrtke GEN-I i direktor tvrtke GEN-I Sonce DOOEL Skopje, Kreshnik Bekteshi, Ministar ekonomije Vlade Republike Sjeverne Makedonije i Oliver Spasovski, Premijer Vlade Republike Sjeverne Makedonije

Nakon objave rezultata prvog natječaja za izgradnju solarnih sustava na državnom zemljištu koje je provela Sjeverna Makedonija, GEN-I napreduje na putu proizvodnje solarne energije velikih razmjera u regiji. Solarna elektrana, koja će biti locirana u Amzabegovu u Sjevernoj Makedoniji, prema planu bi trebala opskrbljivati tržište Sjeverne Makedonije kao i regionalna tržišta.

U sklopu prvog natječaja za solarne fotonaponske konstrukcije na državnom zemljištu koje je provela Sjeverna Makedonija tvrtki GEN-I dodijeljena su 3 od 11 zemljišta, što ujedno predstavlja 17 MW od ukupno ponuđenih 35 MW te najveći kapacitet dostupan jednom investitoru. Novo rješenje za javne natječaje za obnovljive izvore energije dodjeljuje pravo na izgradnju i proizvodnju solarne energije na 50 godina, s time da država osigurava prenamjenu zemljišta u građevinsko, odobrenje građevinskih dozvola i korištenja zemljišta kao i povezanost s mrežom. Ovo su ključni koraci koji omogućavaju potpuno otključavanje potencijala ulaganja u solarne sustave, a koje je Vlada Sjeverne Makedonije prepoznala kao ključne za ispunjenje svojih ciljeva vezanih uz održivost kao i klimatskih ciljeva.

Projekt uključuje prvu solarnu elektranu tvrtke GEN-I u Makedoniji, a izgradit će je i njom upravljati tvrtka GEN-I Sonce DOOEL Skopje. Građevinski radovi trebali bi započeti početkom 2021. godine, a u skladu sa zahtjevima natječaja solarna elektrana bit će u potpunosti operativna do početka 2023. godine. GEN-I je vodeći igrač na tržištu veleprodaje električne energije u Sjevernoj Makedoniji te prekograničnoj trgovini diljem regije pa će tako godišnja proizvodnja solarne elektrane od gotovo 25.000 MWh upotpuniti i unaprijediti sinergije u fleksibilnom globalnom portfelju tvrtke GEN-I, istovremeno omogućavaju optimalnu opskrbu proizvedenom solarnom energijom.

Slika 2: dr. Igor Koprivnikar, član uprave tvrtke GEN-I i direktor tvrtke GEN-I Sonce DOOEL Skopje

„Sretni što smo što nakon objave rezultate natječaja, kojima nam je osigurano pravo na korištenje zemljišta u trajanju od 50 godina i prodaju solarne energije, možemo najaviti izgradnju prve solarne elektrane u vlasništvu tvrtke GEN-I. Uvjeti natječaja iznimno su dobro osmišljeni te su se bavili s tri ključna izazova koja inače znaju otežavati investicije u solarne sustave te su pružili zajamčenu državnu potporu za prenamjenu državnih parcela u građevinsko zemljište, potporu vezanu uz građevinske dozvole i korištenje zemlje – kao i povezanost na mrežu,“ rekao je dr. Igor Koprivnikar, direktor tvrtke GEN-I Sonce DOOEL Skopje i član uprave tvrtke GEN-I.

Ulaganje u ovu solarnu elektranu predstavlja prvo takvo sudjelovanje tvrtke GEN-I na javnim natječajima za izgradnju solarnog sustava u regiji, a ponuda je odabrana zbog velikog solarnog potencijala u Sjevernoj Makedoniji. Ulaganje ujedno predstavlja kamen temeljac za realizaciju ambiciozne strategije tvrtke GEN-I da postane pokretačka snaga zelene transformacije u regiji. U Sloveniji je GEN-I sa svojim brendom GEN-I Sonce već prepoznat kao zeleni pionir sa značajnim iskustvom koje uključuje izgradnju više od 1.000 kućnih solarnih elektrana na krovovima za potrošnju u domaćinstvima, prvu solarnu elektranu za kolektivnu vlastitu potrošnju kao i inovativna rješenja e-mobilnost. Nedavno je GEN-I proširio te aktivnosti i na hrvatsko tržište, postavljanjem prve solarne elektrane za vlastitu potrošnju gospodarskih zgrada te je omogućio punjenje električnih vozila korisnicima usluga e-mobilnosti s obje strane hrvatsko-slovenske granice.

U jeku borbe protiv klimatskih promjena, solarne elektrane jedan su od najboljih resursa. Solarna energija je dostupna i obnovljiva opcija koja pomaže smanjiti emisiju ugljika diljem svijeta. Svaki kWh čiste energije važan je za ljude i naš planet. Cilj nije, dakle, pružanje energije, već pružanje čiste energije. GEN-I je svjestan toga i dok postavlja brojne jedinice solarne energije u Sloveniji, sada započinje i regionalno.

Ulazak u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije otvara potpuno novu dimenziju za portfelj održivih i integriranih energetskih usluga tvrtke GEN-I, koji također uključuje otključavanje sinergije na tržištima kapitala za financiranje kroz izdavanje zelenih obveznica kao i partnerstvom s dugoročnim ulagačima. U ovom je kontekstu solarna elektrana u Sjevernoj Makedoniji važna prekretnica u predanosti tvrtke GEN-I brzoj tranziciji ka zelenom, „bezugljičnom“ društvu i njenoj misiji pružanja naprednih rješenja integriranih energetskih usluga za poticanje zelene transformacije regije.